Plakát készítés felső fokon a Magyar Nyomdától

Plakát készítés felső fokon a Magyar Nyomdától

Plakát készítés felső fokon a Magyar Nyomdától Rengeteget foglalkozunk névjegykártyák, szórólapok és brosúrák nyomtatásával, de egyáltalán nem elhanyagolható szegmens a plakát készítés sem.

A plakát vonzza a szemet; ezt leginkább nagy méretének köszönheti – ez az egyik legfőbb oka annak, hogy a plakát készítés divatos reklámeszközzé vált. Sőt, kialakult belőle egy szépészeti ágazat is, így a plakát készítés nem csak reklám-, hanem díszítő funkciókat is elláthat. Gondoljunk csak a poszterekre, vagy a népszerű versenyekre és kiállításokra. Ezért döntöttünk úgy, hogy a kisebb méretű termékek mellett kiemelten foglalkozunk plakát készítéssel is. A kivitelezés mellett tervezünk is, különböző méretekben, különböző stílusokban, megrendelőink igényei szerint.

Plakát készítés, mint reklámeszköz

A plakátok többsége valamilyen eseményt hirdet. Zenei programokat, mozifilmeket, színházi előadásokat. Ez az úgynevezett kulturális plakát készítés ágazata. Nagyvárosokban szinte minden utcasarkon találunk ilyen összejövetelekre buzdító plakátokat. Hatásuk és eredményességük vitathatatlan: a buszmegállókban vagy egyéb gyakran látogatott helyeken kiragasztott plakátok figyelemfelkeltőek és informatívak – persze akkor, ha jól vannak strukturálva. Mint ahogy a szórólap készítésnél, úgy a plakát tervezésnél is fontos, hogy kifejező és jól érthető legyen. Időpontokkal, helyszínmegjelölésekkel, kontaktadatokkal. Ez eseményt reklámozó plakátoknál kiemelten fontos.

Ismert cégek: elég akár egy felirat is!

Nagyobb, ismertebb vállalatok persze megengedhetik maguknak, hogy a plakát készítésnél csak egy dologra koncentráljanak – például egy feliratra, vagy egy termékre: ugyanis fontos pont a plakát készítés menetében, hogy eltaláljuk a megfelelő arányokat. A túl sok információ megoszthatja a figyelmet, a túl kevés viszont azt a kockázatot tartogatja magában, hogy a vásárló/ látogató nem találja meg cégünket, szervezett programunkat. Közismert, sikeres cégek viszont elég, ha feltüntetik akciós terméküket, hiszen mindenki tudni fogja, hogy az adott városban hol található meg az adott üzlet. Minden attól függ, hogy az adott cég mennyire ismert, és hogy az embereknek mi ugrik be elsőre a látványtól. A készítésnél így nem árt figyelembe venni az egyértelműséget – akkor érdemes elgondolkodtató plakátot csináltatni, ha valóban az elgondolkodtatás a célunk. Rosszul megválasztott szlogenek vagy fotók kétséget ébreszthetnek a vásárlóban.

A plakát készítés, mint dekoráció

Bizonyára mindenki találkozott már újságba rejtett poszterekkel. Elég csak a sportújságok focistákat ábrázoló képeire gondolni, amelyeket millió kisgyerek ragaszt példaképként szobája falára. Mostanra azonban a poszter készítés kinőtte a gyerekszobákat, és a felnőttek is előszeretettel dekorálják lakásukat színes plakátokkal. Akár falra ragasztással, akár bekeretezéssel készül, minden esetben divatosan mutat egy jól megtervezett plakát. Ilyen esetben természetesen másfajta szempontok kerülnek elő a plakát készítésnél. Nem a reklámérték a lényege, hanem az, hogy mutatós legyen, és illeszkedjen a lakás belteréhez. Virág, tájkép, állatok – bármi szerepelhet egy plakáton. A lényeg, hogy jó minőségű, nagy felbontású képet használjunk a készítés során. Egy kicsit talán háttérbe is szorult a festett képek dekorációként történő használata – a poszter ugyanis olcsóbb, modernebb és bármikor lecserélhető; egy festett képet ugyanis ritkán dobunk a sarokba, még akkor is, ha történetesen ráuntunk, hogy már egy ideje a falon lóg.

A plakát készítés, mint művészet

A plakát készítés a 19. század második felében kezdett jelentős sikereket elérni. Lényegük szinte ugyan az volt, mint most: figyelemfelkeltés, felhívás egy bizonyos eseményre. A litográfiai eljárással a plakát készítés egyszerűvé vált. Könnyen lehetett sokszorosítani, legalábbis az akkori viszonyokhoz képest. Ma már ofszetnyomással készülnek, előállításuk még könnyebb és gyorsabb, mint régebben. A plakát készítés művészeti ággá fejlődött, előtérbe kerültek a szép formák, a kézzel rajzolt megoldások, mai szemmel talán meghökkentő formák és jelenetek. A mai napig népszerűek a plakátversenyek, amelyek igen komoly megmérettetésnek számítanak. A művészi plakát készítés ugyanis teljesen más szempontok alapján működik, mint a reklám plakát készítése. A művészek, tervezők ez esetben szemet akarnak gyönyörködtetni – nem feltétlenül egy céget népszerűsíteni.

Plakát készítés a politikában

Ha magunk elé képzeljük a városokat, de akár a kisebb falvakat is, egy terület még eszükbe juthat, amelynek a plakát készítés igen hathatós eszköze. A politikai kampányok. A választások előtt országszerte elszaporodnak a plakátok, minden párt igyekszik felhívni magára a figyelmet. Ez esetben ők is reklámcélokkal veszik igénybe a plakát készítést. A méretek eltérőek. Budapesten, vagy nagyobb városokban jellemzőbben az óriásplakátok, falvakban inkább a kisebb, A2-es, vagy A3-as méreteket részesítik előnyben. A pártok is rendkívül széles skálával dolgoznak: szlogeneket, jelölteket, politikai programokat jelentetnek meg.

A plakát tervezés és készítés menete tehát elsősorban a felhasználástól függ. Legyen informatív, ha reklámozni akarunk, legyen kreatív, ha versenyre akarunk nevezni vele, és legyen szép, ha a szoba falára szánjuk. A Magyar-nyomda.hu partner a plakát készítésben, forduljon hozzánk bizalommal!